Papper tål mycket

Råkade komma in på Peter Wolodarskis artikel i DN idag. Vi serber brukar säga att papper tål mycket. Det verkar som att Internet gör det också, men vi har ännu inte lyckats att torka oss i arslet med Internet. Wolodarski gör dock ett bra försök.

Jag har inte tänkt gå in på allt som framförts i artikeln eftersom det känns som bortkastad tid. Dock vill jag bara påpeka två saker som Wolodarski skrivit i sitt försök att rättfärdiga ”preventiva militäraggressioner” genom att smutskasta den serbiska sidan i kriget i Bosnien och därmed urinera på de serbiska offren (bl.a. de flera tusen i Srebrenica trakten). Det är fullt förståeligt att Wolodarski stödjer en militäraggressorisk politik och gärna vill se Sverige som världspolisens batong (ja vissa tror ju att man löser problem med våld), men jag kan inte förstå att man undergräver sin egen argumentation genom att basera den på lögner.

Förutom en massa känsloladdade fraser av vilka man skulle kunna dra slutsatsen att serberna erövrade Srebrenica med köttknivar skriver Wolodarski även följande mening:

Staden hade förmodligen kunnat räddas från katastrofen, om bara FN tillåtit lokalbefolkningen att behålla sina vapen och göra motstånd, om de nederländska soldaterna fullgjort sin uppgift att skydda orten, om Nato i avskräckande syfte låtit stridsflyg cirkulera i luften.

Under de dryga 20 åren som har gått sedan smutskastningskampanjen av serberna startade i västlig media, inte minst i svensk media (och inte minst i den statliga televisionen), så tänker man att alla dessa historieförfattare som Wolodarski hade slipat lite på sina metoder. Se bara på SVT. De ”måste” vara objektiva. Därför bjuder de in olika kommentatorer som sköter jobbet åt dem. SVT kan ju inte ansvara för kommentatorns åsikt, eller hur?

Jag tycker att Wolodarski har mycket att lära sig om av SVT. Hade han bara tittat på SVT-s rapportering nu i dagarna om Ratko Mladic (SVT säger att han även är känd som ”Bosniens bödel”, vilket jag aldrig hört innan han blev gripen) så hade han sett de bosnienmuslimska mäns uttåg från Srebrenica bärandes sina vapen.

Nazistpropaganda i Kroatien -  "Enade Europas kamp i öst"

Bilden är en affisch från andra världskrigets Oberoende staten Kroatien. Texten på bilden säger: "Enade Europas kamp i öst"

Nog om detta. Låt oss nu se vad det är som Wolodarski efterlyser. Han använder Srebrenica som ett skräckexempel på vad som skulle kunna hända utan enade militäraktioner från omvärlden. Däribland kritiserar han Europa för att inte ha varit enat och bestämt nog att ta tag i problem som uppstod i forna Jugoslavien. NATO:s bombningar av serbiskt territorium ser Wolodarski som lösningen på problemet. Och han tycker att det borde gjorts tidigare. Kanske t.o.m. EU skulle ha tagit i det och skickat sina stridsflygplan i början av konflikten. Varför slösa tid med några fredsplaner (som de flesta förkastats av bosnienmuslimerna) när man kan bomba serberna och få ett slut på skiten?

Sådant tänkande skrämmer mig. Sist någon förespråkade ett enat Europa som krigar mot bl.a. serberna dog c:a 1 000 000 serber.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s