Dårarnas korståg

Med anledning av Margot Wallströms uttalande som jag gjort om i mitt förra inlägg, återger jag här ett utdrag ur Dårarnas korståg, skriven av Diana Johnstone. Ett rekommenderat köp till alla som vill få mer information om kriget i forna Jugoslavien.

Föreställningen att en armé – serbernas – för första gången i historien använde våldtäkt som strategiskt vapen mobiliserade många kvinnogrupper och kvinnliga politiker. Fastän bevisen var svaga, tycktes det som om överdrivna antal och väldig indignation inte kunde göra någon skada och kanske kunde bidra till ett slut på sådana övergrepp. Aven händelse blev en grupp i grunden oinformerade europeiska kvinnor huvudkälla för en siffra som därefter kom att återges som auktoritativ. I februari 1993 rapporterade Gutman:

En undersökning sanktionerad av Europeiska gemenskapen kom till slutsatsen att minst 20 000 muslimska kvinnor hade blivit våldtagna under den serbiska erövringen. Några av våldtäkterna inträffade i särskilda interneringsläger upprättade för kvinnor och barn.

Detta var en hänvisning till ”Warburtonrapporten”, som i avsaknad på tillförlitliga källor hade fördelen att vara tillgänglig och därmed blev den mest uppskattade ”officiella källan” för otaliga politiker och journalister.

[…]

Warburtondelegationen följdes aven offentlig utfrågning om våldtäkt av kvinnor i det forna Jugoslavien, som hölls i Europaparlamentet i Bryssel den 18 februari 1993. När Mme Veil där uttryckte vissa tvivel, utvecklade andra sin övertygelse, speciellt fru Doris Pack, en tysk kristdemokrat, vilken först som vice ordförande och sedan som ordförande för Europaparlamentets delegation för relationer med det forna Jugoslaviens republiker snabbt tog som sin uppgift att bemöta den serbiska djävulen. Detta ”serbiska aggressionskrig grundar sig på en djävulsk plan” i vilken ”våldtäkt av kvinnor och kastrering av män ingick i de serbiska angriparnas arsenal”, förklarade hon under utfrågningen. Om kroatiska och muslimska män våldtog serbiska kvinnor, var detta för fru Pack bara en ”isolerad reaktion” på att de sett serber utföra massvåldtäkter eller halshugga och bränna barn levande inför deras mödrar. För fru Pack krävdes inga bevis för sådana historier.

[…]

Fem år efter att han avgått från FN-kommissionen berättade professor Kalshoven för den holländske journalisten Aart Brouwer:

Begrepp som ”folkmord” kom allt för lätt ur munnen på folk som Bassiouni, en amerikansk juridikprofessor, som var tvungen att bli känd och att arbeta med att skaffa pengar. Enligt min mening var dessa begrepp långt över gränsen. ”Folkmordsvåldtäkt” är fullständigt nonsens. ”Folkmord” betyder utrotning och det är naturligtvis omöjligt att utrota folk och samtidigt göra dem gravida.Det är ett propagandabegrepp som användes mot serberna ända från början, men jag har aldrig funnit minsta tecken på att våldtäkter utfördes systematiskt av någon av parterna – och med ”systematiskt” menar jag på order från toppen.

Annonser

One Comment on “Dårarnas korståg”

  1. […] anledning av Margot Wallströms senaste utspel återgav bloggaren Tabantistan ett utdrag Dårarnas korståg, skriven av den amerikanska författaren Diana Johnstone om […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s