Idiot men färgblind

Vissa har det enkelt i livet – för dem är allting antingen svart eller vitt. Och oliktänkande ska förbjudas eftersom dessa rebeller som börjar snacka om grått, ja de är satans verk. Helst ska de stenas till döds, men eftersom vi lever i en PK värld då får det räcka med att i stället smutskasta dem, sparka dem från deras jobb, frysa ut dem…

Tänker man så begränsat och dessutom ställer sig på rätt sida av PK skalan, då glider man fram i livet. Alla dörrar står öppna för en, speciellt om man vill sprida sitt budskap.

Förra veckan kritiserade Peter Kadhammar en man som har vågat tänka annorlunda, som har vågat berätta om den gråa färgen och som har bilivit hårt bestraffad för det. Efter Ordfront skandalen har Björn Eklund lyckats kämpa sig tillbaka med sitt förlag.

Till skillnad från Peter Kadhammar har Eklund en mer nyanserad bild av verkligheten och uppmuntrar folk att tänka annorlunda. Tyvärr är det omöjligt för en som Peter Kadhammar att förstå detta.

Det är skamligt att en person vars resonemang är så ytligt, att denne i några rader gör två helt oförenliga jämförelser, får plats i en av Sveriges största tidningar. Artiklar som Peter Kadhammars fördummar läsarna.

I ena raden jämför Kadhammar bosniska muslimers roll i det jugoslaviska kriget med britternas roll i andra världskriget. Några rader senare gör Kadhammar jämförelse mellan judarna i andra världskriget och bosniska muslimer i det jugoslaviska kriget. Även om vi likställer judarnas lidande under andra världskriget så som Peter Kadhammar gör (vilket är ett hån mot de judiska offren) återstår det faktum ”att mordet på judarna inte var ett led i en etnisk konflikt” (se s. 60 i ”Folkmord som metafor – Bilden av kriget i Bosnien och Hercegovina” av Kjell Magnusson).

Som jag nämnt ovan är det ett hån mot de judiska offren att likställa Srebrenica med Auschwitz. Varken antal offer (även om vi tar den maximalistiska teoretiska siffran av 8000 offer i Srebrenica), sätt som de dog på eller sammanhanget som dessa händelser skedde i går att jämställas mellan Srebrenica och Auschwitz. Eller är Peter Kadhammar av annan åsikt? Nå, Peter Kadhammar, vad hände e g e n t l i g e n i Auschwitz?

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s