Hets mot folkgrupp

Läste igår denna text och mitt första intryck var att texten träffade mitt i prick angående avhumaniseringen. Delvis gör den det också eftersom människan, speciellt i svåra situationer tenderar att förenkla sitt tänkande och lösa problem på enklast möjliga sätt. Det är alltid enklare att se den andra sidan i konflikten som ett hinder att uppnå sina egna mål i stället för att se den som en människa (eller ett folk) som försöker uppnå egna mål.

Jag lämnade en kommentar till blogginlägget som påpekade skillnaden mellan ”stereotypen” om nazisten och de andra stereotyperna som återgavs där. Efter lite mer eftertanke märkte jag en annan skillnad – endast stereotypen om serben handlar om att ett folk vill utrota ett annat folk.

Nazism är en ideologi, likaså kommunismen och islamismen. I fallet israeliska bosättare handlar det om motsatta intressen hos två olika grupper och i fallet med den kristne amerikanen handlar det återigen om en ideologi, dvs. en politisk fråga – för eller emot dödsstraff. Endast i fallet serben handlar det om att ett folk (av ingen angiven anledning) vill göra sig av med ett annat folk.

Dessa stereotyper handlar inte om att tyskar vill gasa ihjäl alla judar, eller att judar vill rensa bort alla araber. Man kan gärna vara tysk och inte vilja döda alla judar och likaså kan man vara jude utan att vilja rensa bort alla araber. Men man kan absolut inte vara serb utan att vilja rensa bort alla bosniska muslimer. Enligt dessa stereotyper alltså.

Nu kanske det finns någon som ännu inte förstår varför jag tar upp det här. Anledningen är att den ensidiga rapporteringen i västerländsk media om kriget i forna jugoslavien planterar denna stereotyp om just ett folk. Nyligen skrev en serbisk bloggare ett ironiskt inlägg om våldtäkter och viagra. Reaktionen på det inlägget blev jättehård eftersom de som läst inlägget utgick ifrån att serber och krigsförbrytelser liksom hänger ihop.

Om man som serb inte identifierar sig med den utbredda stereotypen om serben som krigsförbrytare, ja då kanske man ska överväga att byta sin identitet och kalla sig för bosnier, montenegrin eller något annat. Vad som helst förutom serb.

Det finns ett utmärkt utryck som beskriver vad svartmålningen av serberna i medierna egentligen är – hets mot folkgrupp! Denna hets leder till avhumaniseringen av ett folk (även) i fredstid.

I början av detta inlägg skrev jag att Lennart Göranssons bolgginlägg delvist träffade mitt i prick (vad det än skulle betyda). För att den verkligen ska träffa mitt i prick bör den lägga ännu större vikt på den avhumanisering som sker i fredstid eftersom den är mycket svårare att identifiera och det är fler som faller offer för den.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s