Om Breiviks inspirationskälla

Hemkommen från semestern möttes jag av en sorglig nyhet från vårt grannland. Nyheten om den tragiska händelsen har spridit sig över hela världen och historien om den norska tragedin lämnar ingen oberörd. Inte heller författaren av dessa rader. Därför vill jag passa på och framföra mina kondoleanser till de anhöriga.

Jag beundrar enigheten i det norska samhället efter dådet. Händelsen hade mycket väl kunnat användas för smutskastning av politiska motståndare på den inhemska politiska scenen, men man valde i stället att hedra offren genom att ena sig i fördömandet av händelsen oavsett vem eller vad det är som kan ha orsakat den. Det är ett bra exempel på hur ett ansvarsfullt samhälle förhåller sig till sina medborgare.

Dock är tragiska händelser som denna viktiga att analyseras så att misstagen som har lett till dem inte upprepas. Varje del av samhället har ett ansvar att rannsaka sig själv och se över sitt bidrag till detta illdåd – inte minst medierna.

Det sägs att det var NATO:s bombningar av Serbien (som Norge deltog i) som fick Breivik att bestämma sig för att utföra dådet. I hans ögon var insatsen ett svek mot de ”serbiska bröderna” som ville ”driva ut islam”. En medelsvenssons uppfattning om kriget i forna Jugoslavien skiljer sig nog inte mycket från Breiviks. Både Breivik och medelsvensson är överens om att det var serberna som startade kriget och att de hade ett etniskt rent Storserbien som mål. Skillnaden mellan medelsvensson och Breivik är uppfattningen om etnisk rensning av muslimer är befogat eller inte.

Faktum är dock att både medelsvensson och terroristen Breivik är offer för en utdragen process av hjärntvät där serberna har utmålats som 90-talets nazister, ledda av en (typ) nationalsocialistisk ideolog fylld av hat som det serbiska folket gärna ställde sig bakom. I medierna har man otaliga gånger pratat om Slobodan Milosevics ”super-duper-ultra-mega nationalistiska” tal på Trastfältet (Kosovo Polje) utan att återge det. Varken medelsvensson eller terroristen Breivik har givits tillfälle att i mainstream media ta del av talet och bilda en egen uppfattning. I stället serveras historien om ”Balkans slaktare” som höll något ”super-duper-ultra-mega nationalistiskt” tal och som startade krig för att han ville bli av med muslimerna på Balkan.

Hade Breivik varit medveten om att Milosevics ”super-duper-ultra-mega nationalistiska” tal innehöll bl.a. den nedan citerade delen hade han förmodligen letat efter inspirationskällor på annat håll:

Aldrig i historien har serber levt ensamma i Serbien. Idag mer än någonsin tidigare bor medborgare av andra nationaliteter och etniska grupper här. Detta är inte något handikapp för Serbien. Jag är uppriktigt övertygad om att det är en fördel. Nationell struktur förändras i denna riktning i alla länder i nutidens värld, särskilt i utvecklade länder. Allt mer framgångsrikt lever medborgare av skilda nationaliteter, olika tro och ras tillsammans. Socialismen i synnerhet, som är ett progressivt och rättvist demokratiskt samhälle, bör inte tillåta att människor delas upp av nationella eller religiösa identitet

Generellt tenderar människor att förenkla uppfattningen av sin omgivning. Det kräver mycket mindre tid och energi att uppfatta saker och ting som svarta eller vita och sannolikheten att man har fel är liten i.o.m. att man förlitar sig på sina tidigare erfarenheter. Det är opinionsbildarna väl medvetna om. Denna egenskap hos människan utnyttjas flitigt till att rättfärdiga diverse handlingar som en väl insatt och välmenande människa skulle motsätta sig. Problemet är bara att inte alla människor har den moraliska spärren kalibrerad vilket kan leda till oönskade biverkningar. Terrordådet i Norge är ett utmärkt exempel på detta.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s