TT hinner inte täcka allt

Det är mycket som händer i världen nu i dagarna, inte minst i den södra serbiska provinsen Kosovo och Metohien. Den albanska regeringen i provinsen har skickat specialstyrkor till administrativa punkter mellan provinsen och resten av Serbien vilket majoritetsfolket i landet motsätter sig.

De administrativa punkterna befinner sig i serbdominerade områden och har hittills skötts av serbiska anställda i de tillfälliga institutionerna i Kosovo och Metohien. För två nätter sedan skickade den albanske premiärministern Hashim Thaqi (bland sina knarksmugglingsfrihetskämpar mer känd som ”Ormen”) albanska specialstyrkor till norra delen av provinsen i ett försök att ta över kontrollen av det serbdominerade området. Provokationen har lett till att den serbiska befolkningen blockerat vägarna de senaste två nätterna. Stora insatser har gjorts av Serbiens (i övrigt ryggradslösa) regering som i det här fallet skött sig rätt bra. Situationen höll flera gånger på att eskalera, inte minst när det uppkom skottlossning mellan de albanska specialstyrkorna och den serbiska lokalbefolkningen då flera personer skadades och en albansk polisman dog. Trots provokationerna från både den albanska sidan men även från västliga diplomater har den serbiska regeringen lyckats hålla lokalbefolkningen lugn och därmed undvika ännu större sammanbrott.

Svensk media har hållit sig tyst fram till idag då en grupp huliganer brände ner en av de posteringar som är kärnan i krisen. Man väntade på saftig material från Balkan som kan formuleras ”rätt” och nu fick man det. Flera svenska tidningar publicerade i kväll en identisk text:

Ilskna serber satte på onsdagen eld på en gränspostering i det serbdominerade norra Kosovo, efter det att Kosovos regering meddelat att den återtagit kontrollen över två gränsposteringar.

Kosovo har inte haft kontroll över sina norra gränsposteringar sedan 2008, då de brändes ner av serber efter att Kosovo utropat sig självständigt.

I tisdags dödades en polis när en grupp serber, i protest mot att Kosovo återtar kontrollen över posteringarna, drabbade samman med polis.

Till att börja med så har man ”glömt” att nämna att sk. ”Kosovo” aldrig har haft kontrollen över dessa två ”gränsposteringar” varför det inte kan bli tal om att ”återta kontrollen”. Innan den albanska självständighetsförklaringen kontrollerades punkterna av UNMIK, dvs. FN:s mission i den södra serbiska provinsen. Och innan UNMIK fanns det inga sådana posteringar.

Man har utelämnat mycket information som skulle möjliggöra för läsaren att få en heltäckande bild av läget. Det viktiga är ju:

  1. Serber satte eld på en ”gränspostering” som det är självklart att den ska kontrolleras av en ”stat” som det serbiska folket inte erkänner
  2. Serber har tidigare satt eld på ”gränsposteringen”
  3. Serber dödade en polis som ”bara gjorde sitt jobb”

Vem bryr sig om motiv, rätt, orsak och konsekvens?

Men, svensk media har även glömt att nämna att två kroatiska helikoptrar som medverkar i KFOR blivit beskjuten idag. Förmodligen av serber. Helikoptrarna transporterade abanska polisstyrkor till ”gränsposteringarna”. Just de albanska polisstyrkorna som Ormen försöker installera i det serbdominerade området och som serberna motsätter sig. En oinsatt person skulle kunna tycka att ”galna serber” är igång igen, men man bör ha ett par saker i åtanke:

  1. Själva närvaron av kroatiska styrkor på serbiskt territorium är en provokation i sig eftersom Kroatien aktivt motverkar att hundratusentals fördrivna serber ska få återvända till sina hem i Kroatien medan man skickar sina militärstyrkor till Serbien.
  2. KFOR har mandat att hålla läget i provinsen lugnt och under kontroll. Med andra ord ska KFOR motverka provokationer, stoppa alla försök till upplopp, terroristattentat och krig. I mandatet ingår inte att bidra till ökade spänningar i området genom att tillgängliggöra sina helikoptrar för operationer som har för mål att provocera en av sidorna i konflikten.

Ännu en nyhet från den södra serbiska provinsen är att en 15-årig serbisk pojke har blivit svårt misshandlad av en 15-tal albaner som lämnade pojken halvt medvetslös. Men TT ”hinner” inte hantera alla dessa nyheter.

För de som bryr sig: pojken mår efter omständigheterna bra.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s