Acceptera ödet

Höll på att skriva detta som svar på en kommentar på mitt förra inlägg men sedan insåg jag att detta är bra material för ett nytt inlägg.

I kommentaren som jag höll på att replicera nämndes ”acceptera verkligheten”-skitsnacket (det är oftast västdiplomater och femtekolonnare som använder denna terminologi när de vill försvara ståndpunkten att Serbien bör erkänna den albanska narkotikastaten Kosovo). Jag är nog den första som skulle kunna acceptera verkligheten och konstatera hur läget ligger till. Det är det första steget man måste ta om man vill förändra saker och ting (verkligheten är ju inte statisk).

Det som jag motsätter mig är att man använder denna formulering när man egentligen vill säga ”acceptera ödet”. Att acceptera ödet innebär i sig att man inte har något inflytande alls på i vilken riktning saker och ting kommer att utveckla sig. Vilket beslut man än tar så kommer det bli så som det är inskrivet i ödet. Detta leder till en defetistisk hållning som är minst sagt kontraproduktiv. Speciellt i sådana lägen som det serbiska folket befinner sig i idag.

Det bästa man kan göra är att acceptera det faktum att vi har blivit rövknullade åtminstone sedan första världskriget (det är verkligheten) och att man måste börja tänka i annorlunda banor om man inte vill sära på skinkorna även i fortsättningen. Med andra ord måste vi lära oss från historien. Kvällens parlamentsmöte visade att den politiska eliten i Serbien inte kommit ifrån några gamla politiker som har visat sig vara direkt skadliga för det serbiska folket. Dels upprepas misstag från 90-talet* och dels misstag från skapandet och återskapandet av Jugoslavien efter första och andra världskriget. Undantag bland de serbiska politikerna finns och det har funnits konstruktiva och väl argumenterade förslag men till slut antog man ett dokument som hyllar denna regerings politik även fast man i tre års tid aktivt försämrat förhandlingsläget för Serbien och målat in sig i ett hörn.


*De flesta kommer nog att tro att jag menar det gamla skitsnacket om ”Balkans slaktare” som ”startade otaliga krig” osv. Men jag anser att 90-talets politik har varit felaktig på så många sätt (inkluderat att man tillät den jugoslaviska krisen utveckla sig till ett inbördeskrig) däribland detta.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s