Folkpartiet om Kosovo

 • Vi i Folkpartiet menar att en ensidigt utropad stat är fel väg att gå för att nå fred och en hållbar tvåstatslösning i regionen. Det uppnås bara genom fredsavtal mellan parterna efter förhandling och kan inte kommenderas fram av omvärlden.
 • Det bästa för albanerna vore en fredsprocess som sker parallellt med att grunden för (ännu) en albansk stat byggs. När grunden är byggd och ett fredsavtal underskrivet kan en stat utropas. Men att utropa (ännu) en albansk stat innan det finns ett framförhandlat avtal på plats riskerar att kasta fredsprocessen många år bakåt i tiden.
 • Den som vill utropa en stat måste också visa att man är beredd att bygga upp en stat som kan fungera.
 • Kosovo styrs av UCK som är stämplade som en terrorist­organisation av stora delar av omvärlden.
 • UCK:s främsta mål är ett Storalbanien och man har konsekvent vägrat att ställa upp på kraven på att ta avstånd från terror, respektera ingångna avtal och erkänna staten Serbiens rätt att existera.
 • Men att överreagera och erkänna ett albanskt Kosovo i tron att det skulle öka pressen på Serbien är fel.
 • Förtroendet för EU i Serbien är redan mycket lågt. I Serbien uppfattas detta av många som en kampanj och riskerar snarare att leda till att landet isolerar sig självt. I stället för att öka pressen på Serbien riskerar ett erkännande av en albansk stat snarare att minska motivationen på den serbiska sidan att leda förhandlingarna i mål.
 • Konflikten på Balkan framstår ofta som olöslig, men har också lärt oss något. Det finns inga enkla lösningar. Att Serbien lämnade sin södra provins år 1999 var i grunden bra. Men det var inte ett ensidigt serbiskt tillbaka­dragande. Eftersom det föregicks av ett avtal fanns det en motsatt sida som hade några förpliktelser att följa. I stället för att fullfölja avtalet organiserades massfördrivning av serberna och en legalisering av den extremistiska rörelsen UCK i Kosovo.

Läs Jan Björklunds och Birgitta Ohlssons hela debattartikel

Annonser

2 kommentarer on “Folkpartiet om Kosovo”

 1. Aleksandra skriver:

  Serbien lämnade inte sin södra provins (Kosovo) år 1999. Just for the information.
  Annars var allt skrivet informationsrikt.

  • bluetrabant skriver:

   Hmmmm… det beror helt på hur man ser på saken. Själv tycker jag att Serbien har övergivit sin egen befolkning (alltså inte bara serber utan även lojala medborgara av andra nationaliteter, inklusive en del albaner) och lämnat den helt oskyddad i händerna på en terroristgrupp driven av knark- och organhandlare och uppbackad av världens största militärmakt. Därför tycker jag att Serbien har lämnat sin södra provins.

   Å andra sidan har du en poäng i din kommentar för ”Serbien lämnade sin södra provins år 1999” kan även missuppfattas. Men till mitt försvar kan jag väl säga att hela inlägget är fiktion eftersom Folkpartiet aldrig har sagt det ovanstående om Serbien och dess problem med en minoritetsgrupp i södra provinsen 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s