Måttet på ”värst”

Den diskriminerande statssekreteraren med ansvar för integration-, diskriminerings- och MR-frågor har nu fått replik av folkmordsprofessorn och balkankännaren Kjell Magnusson. Artikeln rekommenderas varmt.

Jag vill dock lägga en kommentar på artikeln. Trots att Kjell Magnussons resonemang är helt korrekt så har jag inte kunnat undgå att märka att den 20-åriga propagandan påverkat även hans sätt att uttrycka sig. Nämligen, i hans text står bl.a. följande:

Det faktum att allvarliga krigsförbrytelser ägde rum – de värsta under krigen på Balkan – ”bevisar” inte att det var fråga om folkmord.

För klarhetens skull är det värt att nämna att kjell i citatet ovan pratar om serbernas krigsförbrytelser i Srebrenica området. Frågan man ställer sig är hur värderas krigförbrytelser på en skala? Hur vet man vilka som är de värsta krigsförbrytelserna under krigen på Balkan? Vad är måttet? Antalet dödade, frekvensen av dödandet, hur brutalt offren blev dödade eller något annat?

Vilket än av de ovan nämnda kriterierna man väljer att gå efter så är det svårt att peka ut ett av de många krigsförbrytelser i forna Jugoslavien och säga ”den här är värst” eller ”dessa är värst”.

Om vi tar bosnienmuslimernas offer i Srebrenica som exempel, för att rubricera massakern i Srebrenica som värst enligt måttet ”antalet döda” måste först en utredning göras för att komma fram till det riktiga antalet offer. Men även om vi tar den maximalistiska siffran av 8000 så vet vi inte hur många av de som dog i strid och hur många helt enkelt blev avrättade. Samma sak gäller dödsfrekvensen.

Om vi tar brutalitetskriteriet då måste man först komma överens om någon sorts graderingsskala. Är det brutalare död att halshuggas eller att få sin buk uppsprättad? Får man pluspoäng om man blivit våldtagen innan? Även fast vi inte har en skala att referera till så kan man konstatera att det inte är känt att det förekommit tortyr i Srebrenica vilket gör att Srebrenica inte får en topplacering bland ”värsta massakrer” enligt det här kriteriet.

Som ni vid det här laget säkert har märkt läser ni en totalt morbid diskussion om massakerligan som är ovärdig alla de förlorade människoliv och allt det lidande som folket på Balkan fått gå igenom. Men det är just när man använder offer i propagandasyften som det skapas utrymme för sådana här diskussioner. Det är precis det som Jasenko Selimovic och hans likasinnade gör. Och det är precis det som SVT och västmedia i allmänhet har gjort i 20 år. Uttryck som ”värsta massakern”, ”värsta folkmordet”, ”värsta krigsförbrytaren”… har förankrat sig i vardagligt tal att folk inte längre tänker på vad dessa uttryck egentligen betyder.

Detta inlägg ska inte ses som kritik riktad mot Kjell Magnusson som med sin välargumenterade artikel visar oss hur ihålig och ensidig Jasenko Selimovics argumentation är. Detta inlägg är en maning till alla att tänka efter vilken innebörd dessa rubriceringar har. En maning till alla att betrakta krigsofferen som just krigsoffer och inte underlag för ett marknadsföringsprojekt.

Annonser

2 kommentarer on “Måttet på ”värst””

 1. Sonja Grbovic skriver:

  Behöver ni hjälp med facebook och marknadsföring?
  Jag har några sidor som kan lyfta er blogg samt facebook?
  Pozzzz, laku noc

  • bluetrabant skriver:

   Kära Sonja,

   I och med att även spammare har fått kännedom om denna blogg så antar jag att jag inte behöver hjälp med marknadsföring. De som tycker att bloggen är värd att läsa kommer att rekommendera den till sina bekanta.

   Thank you, come again (på indisk brytning)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s