Sanning åt alla!

SVT har i kväll visat den andra norska dokumentären av två som behandlar bl.a. kriget i Bosnien och Hercegovina. I den andra filmen behandlas banden mellan den bosnienmuslimska ledningen och de islamextremistiska grupperna[1][2][3] runt om i världen. För oss från Balkan är dessa uppgifter inget nytt, men den svenska allmänheten har lämnats ovetandes om dessa band.

Eftersom SVT den senaste veckan varit i blåsväder och fått ta emot påhopp av bl.a. en statssekreterare med speciellt ansvar är det jätteviktigt att stödja SVT nu när de har visat god vilja att lämna plats åt även andra uppgifter om kriget i forna Jugoslavien att komma fram. Därför har en grupp människor bildat en grupp på Facebook för att visa sitt stöd åt det fria ordet.

Sanning åt alla!

Facebookgruppen Sanning åt alla! har skapats för att stödja yttrandefriheten i Sverige som nu allvarligt hotas av skrämmande påtryckningar på SVT, särskilt från en del extrema krafter inom det bosnienmuslimska samfundet i Sverige, för att Publice Service visat den norska dokumentärfilmen ”Staden som offrades” som kastar ett nytt ljus på händelserna i och kring den bosniska staden Srebrenica. För första gången kunde tv-tittare i Sverige se bl.a. att också serbiska mödrar kan gråta över sina anhöriga – pojkar, män och gamlingar. Av allt att döma finns det människor med förmörkat medvetande som anser att alla offer inte är värda att uppmärksamma, samt att muslimska offer i Srebrenica ”kränks” genom att visa serbiska offer och genom att belysa alla aspekter av den politiska kontexten i det blodiga inbördeskriget i Bosnien och f.d. Jugoslavien.

Även om SVT också medverkat till skapandet av en skrämmande ensidig och förvrängd bild av krigen i f.d. Jugoslavien vilket delvis förklarar de hetsiga reaktionerna på en tämligen balanserad dokumentärfilm, förtjänar Public Service och särskilt inblandade journalister i detta ögonblick allt stöd från demokratiskt sinnade och sanningsälskande människor från hela världen.

Här handlar det inte bara om avslöjandet av grova osanningar från ett blodigt inbördeskrig och om stor orättvisa mot det serbiska folket som under två decennier utsatts för demonisering utan rätt till replik. Det handlar om betydligt viktigare saker för det svenska samhället och andra demokratiska samhällen. Det handlar om demokratins fundament: yttrandefrihet, oberoende journalistik, mänskliga rättigheter och lika behandlig av alla människor oavsett ursprung. Just nu pågår en kamp mellan styrkans argument och argumentens styrka.

Till dem som förespråkar censur säger vi att den som tror på sin sanning inte behöver vara rädd för en öppen debatt.

Vi uppmanar härmed alla demokratiskt sinnade människor i Sverige och hela världen att ansluta sig till denna Facebookgrupp för att visa sitt stöd till SVT och till fri journalistik från politiska och andra påtryckningar.

För yttrandefriheten och demokratin!

För lika behandling av alla människor oavsett ursprung!

Sanning åt alla!

Annonser

One Comment on “Sanning åt alla!”

  1. […] bloggaren Trabantistan har uppmärksammat ovannämnda facebookgrupp i detta blogginlägg>> var addthis_pub = 'miskostanisic'; var addthis_language = 'en';var addthis_options = 'email, […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s